Porto Şarabı

Porto Şarabı Nedir?

Cellebrating years of success

Adını Portekiz’in Porto şehrinden alan bu tatlı şarap, alkol katkısıyla güçlendirilmiş bir içkidir. Douro nehrinin yamaçlarında yetişen üzümlerden yapılmaktadır. Bu şarapların üretiminde 1/3 oranda üzüm alkolü (brandy) ilavesiyle mayalanma süreci suni olarak durdurulur. Alkol derecesi %20 civarında olan, bu şarap tadılıp kategorilere ayrıldıktan sonra en az 2 yıl meşe fıçılarında dinlendirilir.

PORTO STİLLERİ
Vintage porto: Porto şarabının en üst kalitede olan türüdür. Senelerin mahsülünden elde edilen bir porto türüdür. Şarap üretildikten sonra 2 yıl süreyle dinlendirilir. Vintage olarak adlandırılan portolar şişelenerek daha uzun bir yıllandırmaya gidilir. Bu süre en az 10 yıl en çok 20 veya 35 yıla kadar çıkabilir. En pahalı şaraplardandır. Şarabın hangi yıla ait olduğu etiketinde ve mantarında yazar. Vintage olarak ilan edilen yıllar; 1950-55-60-63-66-67-70-77-80-83-85-91 yıllarıdır.

 

 

Ruby porto: yeni ve eski portoların harmanlanmasıyla elde edilen sıradan bir Porto stilidir. Genelde 2-3 yıl dinlendirildikten sonra şişelenerek piyasaya sürülür.

Tawny porto: Ruby türü portoların daha uzun yıllar (10-15 yıl) dinlendirilip şişelenip piyasaya sürülenlerindendir. Ruby veya Tawn portolar değişik yılların mahsüllerinin harmanı ile üretilirler.

Late Bottled Vintage: Tek bir senenin mahsülünden üretilen bir porto stilidir. Bu portlar 5-6 yıl dinlendirildikten sonra şişelenip tüketilenlerdendir.

Vintage Character: Ruby bu tür portoların daha üst kalitede olan bir stilidir. Çeşitli yılların portlarının harmanlanmasıyla şişelenerek piyasaya sürülür.

White Porto: adından anlaşıldığı gibi beyaz bir porto stilidir. Sek şarap olup aperitif olarak içilenlerdendir.

Portoların servisi: Porto oda sıcaklığında içilen tatlı şaraptır. Bu tür şaraplar servisten önce bir tülbent yardımı ile süzüldükten sonra servis edilirler. Bunun sebebi tek bir şişede yıllandırılmasından dolayı şişe dibinde oluşan tortulardan arındırılması gerektiğidir.

 

Bazı porto şaraplarından örnekler

  • WJ Grahams Six Grapes
  • WJ Graham’s Late Bottle Vintage
  • WJ Grahams Tawny Port
  • WJ Graham’s Fine Ruby Port
  • WJ Graham’s Twenty Year old Tawny

 

 

WJ Grahams Six Grapes

Alkol Oranı : % 20

Servis Isısı : 18°

Yemek Tercihleri : Et yemekleri

Üzüm Cinsi : Tinta Barroca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Touriga Francesa, Touriga Nacional

Üretici / İthalatçı : W. & J. Graham & Co.

Üretim : Portekiz

Six Grapes Graham’in orijinal Porto karışımlarındandır ve bu sebeple şirketin en eski markalarından da bir tanesidir. Oldukça gövdeli ve Graham’in Vintage Portolarıyla aynı bağlardan üretilmiş tatlı bir şaraptır. 2 ila 3 yıllık hasatlardan karıştırılmış olan şarap şişelendiğinde ortalama 5 ila 6 yaşındadır.

Graham’s Vintage tarzına çok yakın olmasına rağmen şişe yerine meşe fıçılarda olgunlaştırıldığından daha hızlı yumuşamıştır. Oldukça zengin meyveli tarzı onu harika, ender ve çekici bir Porto Şarabı haline getirmektedir. Şişenin üzerinde görülen üzüm salkımlarınden “Six Grapes” karışımını her zaman tanıyabilirsiniz.

WJ Graham’s Late Bottled Vintage

Alkol Oranı : % 20

Servis Isısı : 18°

Yemek Tercihleri : Et yemekleri

Üzüm Cinsi : Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional

Üretici / İthalatçı : W. & J. Graham & Co.

Üretim : Portekiz

 

Vintage Porto şarabı fıçıda yalnızca iki sene geçirip daha sonrasında şişesinde olgunlaşırken LBV fıçıda yıllanır ve 4 ila 6 yaş arasında şişelenir. Şişeleme zamanında olgunllaşmasını tamamlamıştır ve boşaltmaya gerek kalmadan içime hazır haldedir. Graham’in LBV’si Vintage Porto Şarabının zangin meyveli tadı ve tutuşuna sahiptir ve meşede yıllandırma sayesinde yumuşaklık kazanmıştır.

 

WJ Grahams Tawny Port

Alkol Oranı : % 20

Servis Isısı : 18°

Yemek Tercihleri : Et yemekleri

Üzüm Cinsi : Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cão, Touriga Francesa

Üretici / İthalatçı : W. & J. Graham & Co.

Üretim : Portekiz

 

Fine Tawny Porto Şarabı Ruby’ye oranla daha açık renkli ve daha hafif bir dokuya sahip olmasının yanında hafif ölçüde daha yavandır. Graham’s Fine Tawny bu özellikler ile Graham’s Porto Şaraplarının özelliği olan zengin meyveli tarzı bir araya getirir. Daha yaşlı bazı şarap karışımlarına katılması kalıcı bir lezzet oluşturur.

WJ Graham’s Fine Ruby Port

Alkol Oranı : % 19

Servis Isısı : 18° - 20°

Yemek Tercihleri : Aperatif, Et yemekleri

Üzüm Cinsi : Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cão, Touriga Francesa

Üretici / İthalatçı : W. & J. Graham & Co.

Üretim : Portekiz

Bölge : Douro, Porto

 

Graham’s Fine Ruby Port diri, taze ve çekici, tatlı meyve aromalı, gövdeli bir Porto şarabı. Yakut renkli ve yoğun aromatik kırmızı, Portekiz üzümlerinden üretilen Graham’s, tadındaki yoğunluğu korumak için üzümler tazeyken şişelenmektedir. Bağbozumunda hasat edilmiş üç ayrı üzümün, zengin bir tat ve koyu kırmızı yakut görünüme ulaşması için harmanlanmasıyla üretilmektedir. Fıçıda olgunlaştırılarak içim keyfi en üst düzeye çıkarılmaktadır. Graham’s Fine Ruby Porto şarabı, her zaman keyifle içilecek bir kırmızı şaraptır.

WJ Graham’s Twenty Year old Tawny

Alkol Oranı : % 19

Servis Isısı : Oda Sıcaklığı

Yemek Tercihleri : Yemek sonrası aperatif olarak, çikolatalar ile uyumludur.

Üzüm Cinsi : Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinto Cão, Touriga Francesa

Üretici / İthalatçı : W. & J. Graham & Co.

Üretim : Portekiz

Bölge : Douro, Porto

 

Meşe fıçılardaki uzun olgunlaşma dönemleri boyunca Old Tawny şaraplar zorlukla fark edilen renk değişimlerine maruz kalırlar. Porto şarabının mor çocukluğunu karakterize eden derin kırmızı renk zamanla yerini daha soluk bir kırmızıya bırakır. Zamanla, hala soluk olan bir kehribar rengine ve son olarak da kahverengi ve turuncu tonları arasındaki hassas rengine dönüşür.  “Twenty Year Old” çok hafiftir ve güzel bir akıcılığa sahiptir. Güçlü bir kokusu, klasik Graham zenginliği ve ağızda kalan yumuşak, kalıcı bir tada sahiptir.

 

Diğer Başlıklar

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Has been the industry's standard dummy t...

27-02-2013 , Super User

Cellebrating years of success

Has been the industry's standard dummy t...

27-02-2013 , Super User