Şarap Saklamanın Püf Noktaları

Şarap saklamanın püf noktaları

Cellebrating years of success

Sevdiğiniz şarabı en iyi şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, doğru nem ve ısı oranına, ortamın loşluğuna, kimyasal kokulardan ve sesten kaynaklanan titreşimlerden arındırılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Espiritu De Chile gibi genç şarapları açıldıktan sonra 1-2 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Chateau Musar gibi yıllanmış şarapları ise açıldıktan sonra hemen tüketmelisiniz.

Gerçek bir şarap sever şaraba sadece onu içerken değil, saklarken de saygı gösterir. Siz de özenle seçtiğiniz şarabınızın keyfini en iyi şekilde çıkartmak istiyorsanız, onu nasıl muhafaza etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İşte size şarap saklamanın püf noktaları:

 

Mantar ıslansın ki, hava geçirmesin
Şaraplar ideal olarak, yatay vaziyette saklanmalıdır. Şişenin yatık olmasının amacı, mantarın şarapla temas ederek ıslanması ve gözeneklerinden gereğinden fazla hava geçirmesine mani olmaktır.

 

Şarap şişesi hoparlörün yanında durmaz
Şarapları yıllandırdığımız ortamın yüksek ses ve benzeri sebeplerle oluşacak titreşimlerden uzak olmasına dikkat edilmelidir. Şarapların güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Yoğun yapay ışıklar da istenmeyen etkiler yaratır. En ideal olanı loş bir ortamdır. Ortamı kimyasal kokulardan arındırmak gerekir.

 

Ortalama %70 nem oranı, 12–16°C sıcaklık uygundur
Şarabı muhafaza ettiğiniz ortamdaki nem oranına kesinlikle dikkat edilmelidir. Ortalama %70 civarı bir nem oranı uygundur. Ortamın ısısı da şarabın gelişimi ve özelliklerini koruması açısından çok önemlidir. Ortalama 12–16°C uygun olacaktır. Bütün bu şartları karşılayan özel bir mekân oluşturamıyorsanız, şarap saklamak üzere özel üretilmiş “şarap dolapları”nı da tercih edebilirsiniz.

 

Genç şaraplar 1-2 gün buzdolabında saklanabilir
Meşhur Şili şarapları; Espiritu De Chile Classic serisinden Chardonnay, Cabernet Sauvignon ya da Merlot gibi genç şaraplar açıldıktan sonra mantarı sıkıca kapatılarak 1–2 gün buzdolabında saklanabilir.

Yıllanmış şaraplar açıldıktan sonra saklanmaz
Lübnan’dan Chateau Musar Hochar Pere et Fils 2004 benzeri yıllanmış şaraplar ise açıldıktan sonra hemen tüketilmelidir.

 

Diğer Başlıklar

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Tasarım Aşamasında...

Cellebrating years of success

Has been the industry's standard dummy t...

27-02-2013 , Super User

Cellebrating years of success

Has been the industry's standard dummy t...

27-02-2013 , Super User

Categories

  • Blogging
  • History
  • Meet
  • Newsletter
  • Drawing
  • Graphic Design
  • Article writing
  • Pencil Sketch

Categories

  • Blogging
  • History
  • Meet
  • Newsletter
  • Drawing
  • Graphic Design
  • Article writing
  • Pencil Sketch
  • Paradise Lost